Honkalan Hiihtostadion Honkalantie 12, Laajakoski


Kymin Koskenpojat

Kymin Koskenpojat on yleisseura. Lajeina ovat hiihto, ampumahiihto, yleisurheilu ja kuntoliikunta.

Seuran kotipaikka on Honkala (Honkalantie 12, Laajakoski).


Toiminta-ajatus

Kymin Koskenpoikien tavoitteena on tarjota laadukasta urheilu- ja kuntoliikuntatoimintaa aloittelijoille, huipulle tähtääville urheilijoille sekä muille liikkujille. Sekä haluame tarjota hyvät menestymismahdollisuudet huippu-urheilijoille.

Arvot

- Tasa-arvoisuus

- Oikeudenmukaisuus

- Reiluus

- Yhteisöllisyys

- Suvaitsevaisuus

- Tavoitteellisuus

Visio

Tarjota laadukasta urheiluseuratoimintaa ja valmennusta eri ikäisille ja tasoisille ryhmille alueen parhaissa olosuhteissa.

Ydintoiminta

- Nuorisotyö

- Kilpaurheilu

- Kuntoliikunta

- Kilpailujen järjestäminen

Seuran organisaatio

Johtokunta koostuu seuran syyskokouksessa valittavasta puheenjohtajasta ja kymmenestä jäsenestä. Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan. Seuran toimintamuodot päätetään syyskokouksessa.

Kymin Koskenpojilla on tällä hetkellä neljä jaostoa:

Talviurheilujaosto (hiihto ja ampumahiihto)

Yleisurheilujaosto

Kuntoliikuntajaosto

Ravintolajaosto

Jaostojen jäsenet valitaan syyskokouksessa vuodeksi kerrallaan. Jäsenten määrä jaostoissa voi vaihdella. Jäsenten tehtäviä ja toimenkuvia tarkastellaan ja muutetaan tarpeen vaatiessa. Tarkempia tietoja jaostojen toiminnasta saa aina jaostojen puheenjohtajilta.


Seuran historiaa

Kymin Koskenpoikien historia on Suomen itsenäisyyden historian mittainen, jopa hieman pidempi, sillä seura perustettiin 4.4.1917. Varsinainen perustava kokous oli jo viikon kuluttua tästä eli 11.4.1917 Korkeakosken koululla, mistä kokouksesta on 5 pykälää käsittävä pöytäkirja. Tässä kokouksessa nimeksi valittiin Koskenpojat (Kaleva, Reipas ja Kipinä olivat vaihtoehtoja). Tuliko nimi mahdollisesti siitä, että monet perustajista olivat kesäisin tukinuitossa Kymijoella ja koskipaikat olivat haasteellisia uittotyössä.

Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Kymin Lauttausyhdistyksen työnjohtaja Aarne Tavastila, ensin kahdeksi vuodeksi varapuheenjohtajaksi ja vuodesta 1919 puheenjohtajaksi, jota puheenjohtajuutta jatkui sitten yhtäjaksoisesti 32 vuotta.

Yleisurheilu on ollut alusta lähtien seuran yksi pääurheilumuodoista. Heinäkuun lopulla 1917 johtokunta päätti järjestää piirikunnalliset yleisurheilukilpailut olympialaisessa 5-ottelussa ja 5 x 1000 m viestissä. Asian vuoksi kutsuttiin koolle vielä yleinen kokous, joka hyväksyi urheilujuhlan järjestämisen. Kisapaikaksi hyväksyttiin Tuomas Eerolan piha. Palkintojen jako ja kisatanssit päätettiin pitää Honkalassa.

1919 seura järjesti ensimmäisen kerran hiihtokilpailut sen ajan mukaan tasamaahiihtona Kymijoen jäällä Laajakoskelta Pernooseen ja takaisin. Voittaja oli Väinö Porkka (1.03,30) ja toinen seuran puheenjohtaja Aarne Tavastila.

Ampumahiihto tuli seuran ohjelmaan vuonna 1968. Jaoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin silloinen varapuheenjohtaja Atte Porkka ja jäseneksi Kauko Ristola Pernoosta ja Reijo Valjus Kaukolasta. (Atte tuli seuran puheenjohtajaksi Tavastilan jälkeen ja hoiti tehtävää 12 vuotta, minkä jälkeen hän jatkoi johtokunnassa varapuheenjohtajana seuraavat 9 vuotta. Reijo Valjus on tästä lähtien ollut seuran talviurheilussa keskeinen vaikuttaja). Ampumahiihdosta tuli nopeasti seuran menestyslaji. tätä todistanee myös se, että vuodesta 1975 seura on saanut joka vuosi SM-mitallin tai useampia mitalleja ampumahiihdossa. Vuodesta 1980 seura on järjestänyt 7 kertaa ampumahiihdon SM-kilpailut.

Seuran rakennushistoria: Urheilukenttä omalle maalle valmistui 1931, paviljonki kentän pohjoispuolelle 1938, kentän peruskorjaus 1958, Seuratalo Honkala Koskenpojille 1949. Seuratalon eteläpäätyyn lisärakennus 1964, ravintola, sauna ja saliremontti 1972 alkaen, 1978 ladunpohjien rakennustyö alkoi, jatkunut vuosittain, ampumarata 1979, taululaitteet 1982, uudet taululaitteet 1993. ladun valaistus 1995, ajanottorakennus hiihtostadionille 1988, Honkalan piharakennus 1976.

Päivitetty: 06.7.2020